woensdag 5 maart 2014

Verplicht

De participatiesamenleving, wat een prachtig woord. De verzorgingsstaat, net zo mooi. Maar wat bedoelt de overheid er eigenlijk mee? Of hopen ze gewoonweg dat het magische woord alles uit zichzelf verandert?

Ik kijk een debat met de stelling 'Moeten kinderen meer voor hun bejaarde ouders gaan zorgen?' (Ik dacht altijd dat een stelling zonder vraagteken was, maar misschien discussiƫren ze gewoonweg over een vraag). Hoe dan ook.

Een tijdje geleden ging het over dat mensen in de bijstand verplicht vrijwilligerswerk moeten doen en zo gaat het door.

Verplicht, verplicht, verplicht. 

Als mensen in de bijstand verplicht vrijwilligerswerk moeten doen, dan is vrijwilligerswerk geen vrijwilligerswerk meer. Persoonlijk vind ik de kracht van vrijwilligerswerk juist dat de werknemers ongelofelijk gemotiveerd zijn. Is persoonlijke motivatie niet het mooiste dat er is. Vooral bij vrijwilligerswerk, waar de 'beloning' vaak dus uitvalt, heeft een interessante drijfveer. De intrinsieke motivatie, de motivatie waarbij de uitvoering van het activiteit al genoeg voldoening is, van het vrijwilligerswerk wordt die straks weggenomen door verplichting?
Worden straks banen geschrapt zodat het zelfde werk vrijwillig kan worden uitgevoerd (en soms zelfs zo dat de mensen die ontslagen zijn vervolgens als vrijwilliger hetzelfde werk moeten doen (en nu tegen het 'bijstands' loon, want ja, dat wordt dan een loon, toch? Het is geen uitkering meer te noemen)).

Vandaag gaat het dus over of je als kind voor je ouders moet verzorgen. Minder professionals (dus minder banen) die verstand hebben van wat ze doen en weer het woordje moet. Dwingen werkt niet.
Er zijn zoveel mensen die momenteel met liefde voor hun ouders zorgen. Er zijn vrijwilligers die vrijwillig eenzame bejaarden opzoeken. Wellicht niet genoeg, maar ze zijn er.
Verplichten werkt niet, lijkt mij. Wat als een zoon zijn moeder haat? Wat als een kind twee uur rijden van zijn ouders woont? Wat als een kind gewoonweg geen zin of tijd heeft? 

Verplicht, verplicht, verplicht.

Verplicht vrijwilligerswerk voor mensen in de bijstand?

Verplicht zorgen voor je bejaarde ouders?

Waarom verplicht? Waarom het woordje moeten?

Naar mijn idee is het niet de overheid die deze beslissingen zo moeten opleggen, maar de overheid die de denkwijze moet aanpassen. Die moet laten zien wat de mogelijkheden zijn.
De eigenwijze Nederlander laat zich volgens mij liever niet dwingen, hoe graag hij ook goed doet.
En vraag ons eens, lieve mensen daarboven, vraag ons eens wat wij een goed idee vinden.

Ik weet in ieder geval dat ik de politiek niet in wil. Het lijkt mij een onmogelijke opgave.

2 opmerkingen:

  1. Kan ik dit je post gewoon liken? :)
    Ik ben het eens met jou!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het een +1 geven ;)
      Volgens mij niet liken, ja de share op facebook kun je liken :)

      Verwijderen